Här är videoannonserna som Google tänker döda

Google rullar ut Chrome 80 och passar på att varna om kommande blockering av flera annonstyper med start 5 augusti.

Förändringar i Google Chrome 80

Google har rullat ut Chrome 80 som numera bara hanterar så kallade förstapartskakor automatiskt. För att tillåta tredjepartskakor måste webbsidan administrera detta manuellt och då använda https. Ett första litet steg i att döda alla kakor, som är planen för Google. Istället ska sökjätten lansera sin egna Privacy Sandbox.

Notiser får sig en rejäl smäll när nu Chrome 80 döljer dem som en liten ikon i adressfältet, istället för en så kallad pop-up. Anledningen är att allt för många började spamma sina användare med pop-ups helat tiden.

Förutom nyheterna i Chrome 80 ska Google döda flera annonsformat

Förutom ovan är Google på jakt efter videoannonser som upplevs som störande för användaren. För att inte agera som herren på täppan har Google anslutit sig till Coalition for Better Ads som rekommenderar olika åtgärder som nu Google tänker införa.

Tre annonstyper blockeras av Google:

  • Mid-rolls i alla tidslängder.
  • Pre-rolls som är längre än 31 sekunder och som inte kan hoppas över efter 5 sekunder.
  • Text och display som syns i tredje halvan av ett videoklipp eller är större än 20 procent av videoklippets format.

Förändringarna kommer att rullas ut världen över och omfatta alla sajter där dessa annonstyper dyker upp, även på Youtube med start 5 augusti.

Hur påverkar detta dig?

Youtube kommer att ta bort mid-roll-annonser. Pre-roll lär inte påverkas då Youtube ändå följer standarden från Coalition for Better Ads. Inte heller bumper-annonser kommer att påverkas. Men display på youtube-klipp kommer att påverkas rejält.