Här är reklamtavlan som kan visa bilder i 3D utan speciella glasögon

Kommer du ihåg filmen Tillbaka Till Framtiden 2 där huvudkaraktären fick se en reklamtavla i 3D som visade kommande filmen Hajen 19? Nu är det verklighet för ett forskarlag i Österrike har knäckt koden med laser.

Med avancerad laserteknik har ett forskarlag i Österrike lyckats utveckla 3D-bilder, som kan visas på dagen som såväl på natten, utan att den som tittar behöver 3D-glasögon för att se effekterna.

TriLite_3D_display_Times_Square_small

En första prototyp har utvecklats av företaget Trilite Technologies och TU Wien för några månader sedan. Varje 3D-pixel (som kallas Trixel) består utav laser och rörliga speglar. Glaset dirigerar lasern över synfältet från höger till vänster vilket leder till att bildinformationen förändras. Med tekniken kan olika bilder överföras till tittaren från vänster och höger öga vilket leder till att man ser en 3D effekt utan att behöva några speciella glasögon.

trilite_shark

Den senaste prototypen visar en färgbild som byggs upp av en grön, röd och blå laser. Storleken är redan uppe i 12X9 Triexels vilket innebär att man redan idag skapa en stor reklamtavla med 3D objekt. Det som gör det hela ännu häftigare är att du kan se olika objekt beroende på varifrån du tittar på tavlan.

“The software for controlling the modules and displaying movies has already been developed”, säger Jörg Reitterer från forskarlaget.

> Läs mer här.