Här är programmen där svenskarna helst vill medverka

Antikviteter, matlagning och överlevnadsäventyr är populära teman för många tv-tittare som drömmer om att bli en TV-kändis. Här är en skön lista över de program som vi helst vill vara med i.

Själv skulle jag tycka det var häftigt att få vara med i Gladiatorerna. Få hänga med tuffa muskler och kämpa om tronen.

De program som svenskarna själva helst skulle vilja delta i är nämligen Antikrundan, Halv åtta hos mig och Expedition Robinson. Svenskarna är även lockade av att vara med i andra matlagningsprogram, så som Hela Sverige bakar och Sveriges mästerkock. Det visar en ny riksomfattande undersökning från Boxer.

I den årliga rapporten Boxer tv-insikt som genomförts av undersökningsföretaget Norm har 2 840 svenskar svarat på frågor om tv-tittande. Rapporten visar att åtta procent av svenskarna drömmer om ett liv som tv-kändis och vissa program lockar mer än andra. Var sjätte svensk vill helst visa upp sina gamla släktklenoder i Antikrundan. Nästan lika många, 14 procent, bjuder gärna på sin favoritmat i Halv åtta hos mig och för en tiondel lockar överlevnadsäventyret Robinson mest. Samtidigt uppger hälften av dem som vill medverka i tv att de inte skulle våga ta steget och förverkliga sin dröm.

På topplistan över de program som svenskarna helst vill vara med i finns också de klassiska programkoncepten Draknästet, Det okända och Farmen. Något förvånande visar Boxer tv-insikt också att fyra procent av svenskarna gärna vill medverka i programmet Efterlyst. Det program som svenskarna anser vara minst eftertraktat att synas i är den skandalomsusade dokusåpan Ex on the beach.

– Tv-program engagerar och skapar mycket känslor i de svenska hemmen. Många vill därför påverka innehållet och tänker att de kan göra saker annorlunda eller bättre. Troligtvis är det en av de främsta anledningarna till att många vill medverka i sina favoritprogram. Numera finns det också ett enormt stort utbud av reality program som kraftigt ökat chansen att få sina femton minuter irampljuset, säger Marcus Hartmann, presschef på Teracom Boxer Group.

Topp 10: Här är tv-programmen svenskarna vill delta i

1. Antikrundan
2. Halv åtta hos mig
3. Expedition Robinson
4. Draknästet
5. Sveriges mästerkock
6. Hela Sverige bakar
7. Gladiatorerna
8. Körslaget
9. Det okända
10. Farmen