Här är det viktigaste från Apples utvecklarkonferens WWDC 2017

Om du inte är en tekniknörd utan bara vill veta vad Apple har på gång som kommer att påverka ditt kontorsliv eller privatliv så har vi samlat det viktigaste från årets WWDC här.
Alla mac-datorer ska bli snabbare, starkare och tjolahoppsan. Även trotjänaren Macbook Air ska få sig en renovering under huven. Jag själv äger en Macbook Air och har väntat på en uppgradering, så det var en trevlig överraskning.
Om du är en få svenskar som använder Safari lanserar Apple nu blockering av autoplay samt tracking för re-targeting. Så nu är det tre företag som är ute efter knäppa annonser – Eye/o, Google och Apple.
Om du tränar mycket och behöver en bra träningsklocka så har Apple Watch fått nya funktioner, sådana som Garmins klockor haft sedan länge. Du kan simma med den och räkna armtag och du kan växla mellan olika grenar som löpning, cykling och mer – triathlon light så att säga. Utöver det synkar nu musiken till din stil och allt är sådär härligt integrerat.
Apple lanserade också en konstig högtalare som man döpt till HomePod. Tanken är att den här högtalaren ska ge dig bättre musik från Apple Music. Tydligen kan högtalaren scanna av rummet och sedan optimera ljudet. Självklart kan du via högtalaren fråga Siri meningslösa saker som “Vad är vädret i New York” och ge enkla kommandon som “släck lampan! för jag är för lat för att gå upp ur soffan”.  Du vet där vanlig som du kan göra med Google Home och Amazon Echo. Här är det supertydligt hur Apple gått från att vara en innovatör till att bli en copy cat.
Med iOS 11, som de lanserade under konferensen, kommer också ett filsystem till iPad. Du kan med andra ord lagra filer, nästan som vanligt, på din padda. Appen “File” kommer att dyka upp när du uppdaterar till iOS 11. Det här steget var mycket nödvändigt för Apple att ta då Microsoft slukar allt mer marknadsandelar med sin Surface Pro.
Apple Pay ska konkurrera med vår svenska Swish. Om du har Apple Pay i din mobil, platta eller dator kan du enkelt betala polaren som du lånade pengar av förra helgen. Du kan även betala företag när du köper prylar eller tjänster på nätet. Apple vill bli din bank.
Lite besviken blir man efter varje WWDC, senaste åren. Det händer liksom inget nytt. Apple har slutat att vara ledare och numera bara gör sina vanliga saker, kopierar sina konkurrenter och kanske klämmer ur sig en uppdatering eller två. Om du är en tekniknörd och läser det här finns det nu stor risk att du blir sur eftersom  Apple lanserade flera halvnya uppdateringar under huven, men för oss vanliga så är det inte mycket nytt att titta eller klämma på.
Den här kreativa videon inledde hela konferensen. Väl värd att se:
https://youtu.be/FC0pT9xg1oI