Här är artisterna som delar mest digitalt

Efter en helg med final i Melodifestivalen och en slutsåld spelning med Marcus och Martinus i Göteborg har konsertåret 2017 tagit fart på allvar. Publiken engagerar sig allt mer i digitala medier via framförallt delning av film, vilket ställer nya krav på mobilnäten. Men alla artister är inte lika värda att dela. Färsk statistik från Telenor visar vilka musikupplevelser vi helst delar med oss av och förra årets vinnare Justin Bieber har redan fått se sig slagen.
I takt med att nätet har blivit bättre och mobila tjänster utvecklats har svenskarnas mobilanvändning förändrats. Företeelsen att dela med sig av sina upplevelser i sociala medier och andra digitala kanaler har nått nya höjder i takt med att livestreamingtjänster blivit populära. För att tillgodose de nya behoven sker just nu en modernisering och utbyggnad av konsertarenors mobilnät runt om i Sverige.
Men det finns tydliga skillnader mellan hur delningsvänliga olika artister är. Telenors nya index Delningstoppen visar nämligen att Marcus och Martinus spelning i Göteborg är det senaste årets mest delade konsert. Under en timme laddade publiken upp hela 36,5 megabyte per person och delade med sig av upplevelsen i såväl videos som bilder. Det motsvarar fem minuters film i normal kvalitet per person och är betydligt mer data än vad som delades under finalen av Melodifestivalen i Stockholm samma helg.
– Delningstoppen är ett bra verktyg för att titta på hur mycket rörligt innehåll som delas av publiken så att vi kan anpassa våra nät. En tio sekunders video kräver nämligen mer data än flera hundra bilder. Att många filmade och livesände Marcus och Martinus är därför den troligaste förklaringen till att konserten sticker ut. Beteendet är tydligast bland unga och ställer såklart nya krav på oss som operatör, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.
I Delningstoppen har mobiltrafik vid det senaste årets största musikkonserter sammanställts och statistiken visar att Marcus och Martinus hamnar på förstaplats. Justin Bieber, som toppade listan för 2016, får därmed se sitt resultat slaget med 50 procent. Melodifestivalen hamnar på en tredjeplats och under årets final ökade delningen med nästan tre gånger jämfört med finalen i fjol.
– Vid stora publiksamlingar som exempelvis konserter, påfrestas nätet kraftigt. Telenor finns idag tillgängligt för 99,6 procent av alla i Sverige men vid dessa tillfällen blir det en fråga om nätkapacitet. När vi stärkt upp och konsertanpassat nätet i Friends Arena märker vi en lavinartad effekt på ökad delning. Även när Håkan Hellström slog publikrekord på Ullevi 2016 innebar det att uppladdningen slog i taket under spelningen, vilket är förklaringen till att Håkan inte hamnar på en bättre plats. Därför har vi stärkt upp nätet på Ullevi och är nu redo för nya publikrekord, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.
Enligt Post- och telestyrelsen är snittförbrukningen hos en mobilanvändare i Sverige 5,5* megabyte i timmen och innefattar såväl nedladdning som uppladdning av data.
Delningstoppen 2017
Marcus & Martinus (36,5 MB)
Final Melodifestivalen 2017 (22,2 MB)
The Weeknd (15,4 MB)
Drake (11,6 MB)
Delningstoppen 2016
Justin Bieber (24,1 MB)
Lionel Richie (18,1 MB)
Red Hot Chili Peppers (15,5 MB)
Veronica Maggio (13,2 MB)
Adele (11,5 MB)
Kent (10,8 MB)
Marcus & Martinus (10,7 MB)
Zara Larsson (10,0 MB)
Final Melodifestivalen 2016 (7,7 MB)
Black Sabbath (6,9 MB)
(MB: Uppladdad data per person och timme)
*Post- och telestyrelsens rapport ”Svensk Telekommarknad första halvåret 2016” visar att mobilanvändare i Sverige förbrukar i snitt 3,9 gigabyte per månad.