Han kan bli Apples nästa VD

Jeff Williams har nyligen utsetts till företagets nya operativa chef (Chief Operating Officer) av Apples nuvarande VD, Tim Cook. Han är den första att inneha posten sedan Tim Cook själv lämnade sitsen tom när han tog över efter Steve Jobs.

Det är inget oväntat steg, och Williams har visat sig vara en väldigt stor tillgång för Cook. De har också liknats vid varandra av flera bedömare; båda har ekonom- och ingenjörsexamen, har arbetat vid IBM och jobbade ursprungligen inom Apples tillverkningsområden.

Men Williams beskrivs också som en mer jordnära talare, till skillnad från Cook som lätt halkar in på företagsjargong.

Jeff Williams nya befordran kommer samtidigt som Apple har hamnat i en period av utmaningar, med stagnerade aktiepriser och en oro för fallande försäljning kommande år. Samtidigt satsar man på nya, outforskade områden som exempelvis bilindustrin.

Läs mer: Är det här mystiska bilföretaget egentligen Apple iCar?

Den långa Williams, som trots sin saftiga inkomst fortsätter köra en gammal Toyota Camry, kan visa sig bli Apples lösning på dessa problem. Han har haft en framgångsrik karriär med stadigt ökande antal ansvarsområden vid Apple. Dessa har främst gällt företagets asiatiska tillverkningsprocesser och ansvaret för senaste satsningen på Apple Watch.

Apples officiella uttalande kring Williams nya befodran kan läsas här.