Hälften tittar på olika utbud samtidigt i samma rum

Förr i tiden fick man ofta kompromissa i TV-soffan, eller byta rum om man inte kom överens om vad man skulle se. Men i takt med att tillgången till skärmar och utbudstjänster ökat är det nu vanligare att sitta kvar i samma rum och istället använda varsin skärm för att se på rörlig bild.

Det här sättet att se på rörlig bild är vanligast bland barnfamiljer med tillgång till många skärmar, trådlöst internet och modern TV-utrustning. Det framgår av MMS undersökning Rörliga Bilder.

-Vi gillar att sitta tillsammans, men vill inte alltid se på samma saker. Så istället för en gemensam skärm går vi mot individuella skärmar, och det finns tecken på att även innehållstjänster är på väg att bli personliga snarare än delade, säger MMS VD Magnus Anshelm. Tittarna växlar dock mellan den egna och den gemensamma skärmen.

De här tittarna ser också mer på rörlig bild än genomsnittet, framför allt på TV och streamad rörlig bild. Däremot går de i mindre utsträckning på bio, spelar TV-spel eller tittar på nedladdade TV-serier eller filmer.

-De som har det här tittarbeteendet är ofta storkonsumenter och lägger i snitt en timme mer på rörlig bild varje dag än vad övriga befolkningen gör, säger Magnus Anshelm.

Undersökning genomförs bland 16-65 – åringar och visar att hälften av dem som bor i flerpersonshushåll tittar på olika utbud samtidigt i samma rum minst en gång i veckan, och en knapp tredjedel gör det i stort sett varje dag.

I hushåll med två vuxna och barn, tittade två tredjedelar på det här sättet minst en gång i veckan och fler än var tredje varje dag.

Huvuddelen av det här tittandet sker i vardagsrum/TV-rum men det förekommer även i sovrum och kök.

Artikeln är skriven av:

Magnus

Magnus Anshelm
VD MMS