Hälften av alla svenska e-handelsköp sker mobilt

Criteo, världsledande inom datadriven och beteendebaserad annonsering, släpper i rapporten State of Mobile Commerce Report, nya siffror och insikter om konsumenternas shoppingvanor.

I rapporten framgår det att 47,1 procent av alla e-handelsköp i Sverige och 55,5 procent av all trafik kommer från mobiler och surfplattor. Det placerar Sverige på en global fjärdeplats efter Japan, England och Sydkorea – och före länder som Australien, Tyskland och USA.

Mobilen är den enhet som ökat mest och för första gången någonsin står smartphones för majoriteten av de mobila transaktionerna i samtliga undersökta länder[i]. Smarta funktioner som fingeravtrycksigenkänning gör köp smidigare och säkrare och är en bidragande faktor till ökningen. På global nivå ser dessutom e-handlare med välutvecklade appar en 15-procentig transaktionsökning per år. Apparna står även för 54 procent av alla mobila transaktioner jämfört med e-handlarnas mobilanpassade sajter.

infografik_appoptimering_se

– Mobil e-handel överträffar nu globalt sett e-handelsköpen via datorn. En trend som fortsätter växa i takt med att allt fler e-handlare utvecklar och optimerar sina plattformar för shopping via mobila enheter. De som vill ha ett försprång gentemot sina konkurrenter måste utveckla en konsekvent upplevelse för kunden oberoende enhet och plattform, säger Andreas Wahlman, Nordenchef på Criteo.

Medan den tekniska utvecklingen har skapat goda förutsättningar för mobil e-handel är det fortfarande en utmaning för marknadsförare och e-handlare att nå konsumenterna genom hela köpprocessen. För att lyckas krävs en stark mobil närvaro, med applikationer och mobilanpassade sajter, tillsammans med riktade och enhetsöverskridande strategier för att nå kunderna var de än befinner sig i processen.

Branscher som leder den mobila e-handeln i Sverige
Mode och lyxartiklar: 49,9 procent
Stormarknader: 49,6 procent
Sportartiklar: 44,2 procent
Inredning: 35,4 procent

Topplistan över mobil e-handel
1. Japan
2. England
3. Sydkorea
4. Sverige
5. Australien
6. Tyskland
7. Nederländerna
8. USA
9. Spanien
10. Italien

För fler siffror, ladda ned rapporten i sin helhet här.