Hålet i ozonlagret krymper för första gången på 30 år

Hurra för oss alla! Ikväll får du ta fram vinet och skåla för mänskligheten. Tillsammans har vi lyckats vända en negativ trend och börjat laga ozonhålet.

Det upptäcktes för 30 år sedan, genom våra val av produkter och beteende, att vi skapat ett hål i ozonlagret. Det är först nu vi kan för första gången klappa oss själva på ryggen, vi har nämligen lyckats vända trenden och hålet börjar nu att slutas.

Det här betyder inte att kampen är över och att du kan utan eftertanke börja spraya håret med farliga produkter. Nej, vi måste fortfarande kämpa på, men det bevisar att vi kan bara vi alla vill.

Studien som publicerades i tidningen Science har sedan år 2000 genomfört omfattande studier som nu bevisar att hålet krympt med 4 miljoner kvadratmeter. Hälften av den effekten kan direkt härledas till vår minskande användning av ozonskadliga produkter.

person_sol

Det var 1987 som världen togs sig i kragen och skapade Montreal-Protokollet vars mål var att fasa ut kemikalier som chlorofluorocarbons (CFC). En substans som användes i bland annat hårspray, kylskåp med flera produkter. En enda CFC-molekyl lever kvar mellan 20 till 100 år i atmosfären och förstör 100.000 ozon-molekyler.  80-talets frisyrer som krävde enorma mängder hårspray stod för en del av ozonlagrets förintelse.

“We are beginning to see clear signs that actions that society took to phase out chlorofluorocarbons are actually having the intended effect of beginning to heal the Antarctic ozone layer. It’s really a remarkable achievement for society,” she adds. “It’s a global environmental problem, and we have put ourselves on a good trajectory,” förklarar Susan Solomon som leder studien om ozonlagret.