Hackare kommer åt din dator via Instagram

Nyligen avslöjade den slovakiska säkerhetstfirman Eset att en rysk hackergrupp använt sig av Britney Spears Instagramkonto för att få tillgång till tusentals datorer. Valet av plattform gjorde hacket mycket svårupptäckt.
Den ryska hackergruppen Turla är välkänd för att använda sig av skadlig kod för olika former av spionage. Deras senaste hack involverade flera steg, bland annat Britney Spears Instagramkonto.
Läs även: Podden – Att värna om din säkerhet på internet är som att använda tandtråd
Genom ett insticksprogram till Firefox, maskerat som en säkerhetsuppdatering, kunde de placera ena delen av koden på tusentals datorer runt om i världen. Genom en annan del kod i kommentarsfälten på Britney Spears Instagramkonto kunde de sedan få kontakt med kodsträngen i Firefox, och på så sätt få tillgång till de infekterade datorerna.
Det har blivit allt svårare att skydda sig mot att bli hackad, och just den här metoden och det ovanliga valet av plattform för att leverera koden, gjorde det extra svårt att spåra hackarna.
Lär dig mer: Webinar – Är du en säkerhetsrisk på ditt företag?
Dagligen utsätts du för risker när du använder internet, för i takt med att allt mer data lagras digitalt blir det även ännu mer attraktivt att försöka komma åt informationen i din dator eller mobil. Genom oaktsamhet och okunskap riskerar du att läcka såväl information om dina bankuppgifter och kontokort, som företagets hemligheter och dina kunders uppgifter. En så oskyldig sak som att uppdatera säkerhetsfunktionen i din webbläsare och sedan kolla vad Britney Spears har för sig på Instagram har alltså kunnat ge hackers tillgång till allt i din dator.