Så här får du dina videoklipp att ranka högre

Allt fler företag och varumärken satsar på video i sin marknadsföring. Men hur får ni era videoklipp att ranka högt på Google och Youtube? Vi har sammanställt en enkel guide för hur ni bör optimera era videoklipp för högre SERP och fler videovisningar.

Det allra bästa är att publicera era videoklipp på Youtube och på er egna sajt, där ni länkar från Youtube till er sajt. Om det inte går så prioritera att publicera på Youtube för det är där alla samlas.

Youtube har över 1,9 miljarder globala användare som är inloggade varje månad. Varje dag visas hela en miljard timmar videomaterial. Majoriteten (70 procent) väljer att titta på videoklipp via mobilen.

Guide för att era videoklipp ska ranka högre:

Titel

Titeln ska bestå av max 100 tecken. Lägg in era keywords/sökord i början.

Beskrivning

Beskrivningen ska vara max 5000 tecken. Det är endast de första 150 tecken som syns (above the fold). Även här gäller det att använda era sökord tidigt. Glöm inte att lägga in länkar tillbaka till er hemsida above the fold.

Filnamn

När ni gjort er video, se till att döp filen efter dina sökord. Exempelvis:

Caption / subtitles

Samma sak gäller här – använd era keywords. Inkludera transcripts (alltså allt som sägs i videon) på sidan där klippet ligger inbäddat. Transcript spindlas sedan av Google, vilket gör det enklare för sökjätten att se till att ditt klipp syns.

Metataggar

Sträva efter att ha 8-10 metataggar. Börja med att inkludera dina sökord för att sedan hitta olika varianter. Taggar är inte ‘plural eller non-plural sensitive’. Vi gillar tillägget vidIQ för Chrome, då kan du enkelt se vilka metataggar dina konkurrenter använder.

In-video-annotations / Youtube cards

Lägg till länkbara texter, call to action och länkar till relaterade klipp. På så sätt tar du användaren vidare till nästa önskade steg och skapar samtidigt högre engagemang.

Thumbnails

Storleken på thumbnails bör vara 1280×720 (minsta bredd 640 pixels), i formaten .JPG, .GIF, .BMP eller .PNG. Satsa helst på att använda andra färger än röd, vit eller svart då det är dessa färger som Youtube använder.

Call to action

Inkludera en call to action i slutet av videoklippet. Det kan exempelvis vara att du ber användarna prenumerera på kanalen, gå till er hemsida eller köp den här produkten.

Kommentarer

Jobba för att få så många kommentarer som möjligt. Videoklipp med fler kommentarer rankar helt enkelt högre än klipp utan.

Längd på videoklipp

Videoklipp på minst 5 minuter rankas högre, men de som rankas bäst enligt en undersökning av Backlinko är klipp som är i snitt 14 minuter och 50 sekunder.

Outro card, slate card eller end screen

Inkludera en grafisk avslutning på videoklippet som hänger kvar 5-20 sekunder.

Det är allt! Hoppas ni nu strider till verket för att börja ranka högre på både Google och Youtube med era vassa videoklipp.