Grundaren av Silk Road döms till livstid i USA

Australiensiska Ross Ulbricht som är känd för att ha grundat och administrerat ökända droghandelssajten Silk Road har idag fått sin dom – livstid utan möjlighet till tidig frigivning.

Silk Road har jämförts med den globala marknadsplatsen Ebay. Skillnaden är bara den att på Silk Road är det främst narkotiska preparat man köper och säljer.

31-åriga Ross har beskrivits som “drogkungen för ett globalt digitalt knarkimperium”. Sajten hade över hundra tusen medlemmar som utförde miljontals transaktioner.

“He developed a blueprint for a new way to use the Internet to undermine the law and facilitate criminal transactions. Using that blueprint, others have followed in Ulbricht’s footsteps, establishing new ‘dark markets’ in the mold of Silk Road, some selling an even broader range of illicit goods and services.” sa åklagaren till pressen efter domslutet.

Sajten representerar det som kallas för den “mörka webben”. Den där delen av internet som finns men inte många känner till om eller ens vågar besöka. Det är viktigt att veta att den finns, speciellt föräldrar som har nyfikna barn hemma då det är lika lätt att surfa till den “mörka webben” som till Facebook.

Silk_Road_Marketplace_Item_Screen

Betalningssättet har varit bland annat Bitcoin och anonymiteten för de som köper och säljer varit mycket hög. Därför har amerikanska myndigheten fokuserat sin jakt på grundaren av Silk Road, Ross Ulbricht.

Det har länge spekulerats i vilket straff han skulle få av den federala domstolen i USA och i skrivande stund kom domen – fem olika domar varav en på 20 år, en annan på 15  år, en på 5 år och två livstidsdomar. Alla domar ska han nu sitta av utan möjlighet till att få tidig frigivning.

Killen som trodde att internet var en dimension bortom lagens arm har idag fått bli ett exempel för resten av världen att lagen även gäller på nätet.

> Läs mer om Ross Ulbricht  och Silk Road här