Grundare lämnar Viva Media och startar techbolag

Viva Media Groups vd och tidigare huvudägare Magnus Hasselteg har lämnat alla operativa uppdrag i bolaget och samtidigt tagit över ett affärsområde som utvecklats inom gruppen. Magnus startar nu tillsammans med en del av utvecklingsteamet ett nytt bolag, AdBud Technologies AB.

Sommaren 2017 lämnade Magnus Hasselteg vd-posten i Viva Media till Arash Gilan och har sedan dess varit ansvarig för bolagets teknikutveckling som främst arbetat med digitalisering och automatisering av verksamheten. Arbetet har bland annat resulterat i ett partner-program som lanserades för ett drygt år sedan. Det har även resulterat i en helt automatiserad marknadsföringslösning för små och medelstora företag på en global marknad. Den senare har Magnus Hasselteg nu köpt ut och minskar samtidigt sitt ägande i Viva Media Group.

– Alla vet idag att man måste synas på Google men väldigt få klarar av att hantera det på egen hand då man inte förstår hur Googles tjänster och algoritmer fungerar. Vårt mål är att hjälpa de mindre företagen att kunna hantera sin marknadsföring själv och därmed få bort behovet av att anlita en byrå som äter upp en hel del av budgeten, säger Magnus Hasselteg.

AdBud.io erbjuder i grunden en helautomatiserad ”gör det själv lösning” som bygger på machine learning. Denna ska hjälpa de små annonsörerna att synas på Google, helt utan att behöva förstå hur Google’s budgivningsregler fungerar. Kunden behöver aldrig skapa, eller logga in på ett Google konto då allt hanteras direkt ifrån företagets egna plattform.

– Vi ännu inte hittat någon som erbjuder motsvarande tjänst på marknaden och därför har vi sjösatt ett antal piloter med flera olika internationella aktörer. Vi behöver få fram hur vi kan hjälpa flest antal kunder på det mest effektiva sättet. Det är trevligt att vara först på en marknad men inte alltid en fördel, säger Magnus Hasselteg. Det innebär att vi inte kan titta på hur andra gjort utan måste prova varje steg själva.

Bolagets plattform integreras direkt i partnerns befintliga lösningar, som i sin tur marknadsför tjänsten under eget varumärke.

De första samarbeten som gått live är tillsammans med FCR Media som bland annat äger Gula Sidorna i Belgien samt Hemsida24 och Heymo, som båda ägs av Miss Group samt ett antal digitala byråer i Norden. Ett antal ytterligare partners i bland annat Sydafrika och Brasilien är klara och beräknas komma igång innan årskiftet.

– Dessa första piloter är viktiga för oss då vi vill se hur stor del av en befintlig kundstock man kan konvertera till betalade kunder för vår tilläggstjänst, säger Magnus Hasselteg. De partner vi samtalar med idag är i huvudsak globala aktörer som redan har tiotusentals kunder. Alla dessa kunder behöver synas, men har samtidigt inga eller väldigt små förutsättningar att få hjälp, då budgeten ofta är begränsad. Vår automatiserade lösning vänder sig till det segment av marknaden som behöver det mest, småföretagen.

För aktörer som erbjuder olika marknadsföringslösningar är den stora utmaningen små marginaler.

– I många fall tackar de etablerade aktörerna nej till att hjälpa mindre annonsörer just för att de har för liten annonsbudget. Samtidigt är det just de företagen som har störst behov av hjälp när de gamla traditionella katalogtjänsterna inte fungerar längre. Detta vill vi ändra på, säger Magnus Hasselteg.