GroupM växlar upp kring marknadsplatser

Svensk e-handel har under 2021 fortsatt öka trots fjolårets rekordår, och företag söker sig alltmer till olika marknadsplatser online för att driva försäljning genom effektiv annonsering. Den 18 oktober lanserar Amazon sin annonsplattform, Amazon Ads. Nu fortsätter GroupM sin satsning på området, och skapar ett nordiskt så kallat Center of Excellence för Amazon i Stockholm.

Svensk e-handel fortsätter att öka – enligt Svensk Handels E-handelsindikator växte e-handeln i Sverige med åtta procent under andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Därtill söker sig nordiska företag alltmer till olika marknadsplatser online för att skapa tillväxt. Med lanseringen av Amazon Ads adderas ännu en plattform till ekvationen, ett erbjudande som tidigare när det introducerats på nya marknader förändrat dynamiken bland konkurrenter och köpare rejält.

Mot den bakgrunden satsar GroupM ytterligare på området och ökar sin kapacitet kring marknadsplatser. Tillsammans med Wunderman Thompson Commerce, en ledande paneuropeisk byrå specialiserad på Amazon, ska man vägleda och rådgiva svenska och nordiska företag hur man maximerar sin e-handelstillväxt på Amazon genom ett nytt regionalt Center of Excellence i Stockholm.

GroupM:s Center of Excellence leds framåt av Ariel Riskind i den nyetablerade rollen Head of Marketplaces, Nordics:

”Våra kunder söker sig alltmer till marknadsplatser online för att driva försäljning. Gällande Amazon har företag initialt haft svårt att dra nytta av dess potential utan rätt vägledning. Genom vårt nyinrättade Amazon Center of Excellence blir vi ledande i Norden inom ett område som kommer bli enormt viktigt för företag i regionen framöver. Vi kommer att stötta både lokala och globala företag som säljer sina produkter på Amazons plattform eller som vill nå Amazons kunder genom att marknadsföra sina produkter via Amazons programmatiska plattform DSP”, säger Ariel Riskind, Head of Marketplaces, Nordics.

GroupM’s Center of Excellence bygger på ägarkoncernen WPP:s starka globala förmåga att hantera kunders närvaro på Amazon, något som lyfts fram i årets ’Forrester Commerce Wave Report’, och bygger på befintlig expertis genom ett samarbete med WPP-ägda byrån Wunderman Thompson Commerce.

”Vi är oerhört glada över att samarbeta med GroupM i Norden. Wunderman Thompson är den mest certifierade Amazon-byrån i världen och vi har redan hjälpt många kunder att komma igång på Amazon.se. Vi ser mycket fram emot att tillsammans med GroupM hjälpa flera svenska och nordiska företag framöver”, säger Helmut Rieder, grundare och VD för Wunderman Thompson Commerce.

Bland de företag som är först ut med att använda Amazon Ads i Norden återfinns Unilever (Mindshare) och L’Oréal (Wavemaker). Därtill blir IQ (Wavemaker) först ut med att genomföra programmatiska kampanjer på Twitch.