Gratisversionen av Googles analys och visualiseringsverktyg blir nu ännu mer användarbar

Techjätten Google har nyligen uppdaterat sitt analys- och visualiseringstjänst, Data Studio och gjort gratisversionen ännu mer tilltalande. Den tidigare spärren på bara fem rapporter plockas helt bort. Men varför ska man då betala för hela tjänsten?
Googles Data Studio släpptes under förra året, som en del av tjänsten Google Analytics 360 (men finns inte ännu i Sverige). Verktyget integrerar en rad Googleprodukter och datakällor (Google Analytics, Google Sheets, AdWords, BigQuery, YouTube, och Attribution 360) för att skapa snygga presentationer och kontrollpaneler för företag och marknadsförare.
Läs mer: Google släpper gratisverktyg för data- och BI-analys
Gratisversionen av Data Studio släpptes med siktet inställt på mindre företag och enskilda individer – och en spärr på bara fem rapporter, mot de 1 000 som ingår i betalversionen. Denna spärr plockas nu alltså bort, till stor del säkert för att Google vill hålla kvar småföretagarna i sitt ekosystem – och helst långt borta från exemeplvis Microsofts verktyg, som Power BI.
Men det innebär inte att Google låtit bli att bygga in något som ska få folk att vilja betala för premium-varianten. I gratisversionen kan nämligen bara en person använda ett konto, medan upp till 200 personer kan göra det i fullversionen.