Gratis WiFi från Google används för porrsurfande

Det verkar som att många av dem som använder sig av gratis WiFi i offentliga utrymmen inte alltför sällan passar på att gå in på kanske inte så passande sajter, enligt uppgifter i till exempel indiska nyhetsagenturen IANS som hänvisar till att Googleägda RaiTels WiFi-spots används för porrsurfande. Men RailTel försäkrar att de inte spårar sådana uppgifter.

I rapporten från IANS kan man läsa att “mer än något annat, så är det porrsidor som har tittats på och laddats ner av besökarna på Patnas järnvägsstation”, en uppgift som kommer från en anonym anställd vid järnvägsstationen. I samma veva kan man läsa att RailTel samlar uppgifter om internetanvändandet på deras gratis WiFi – uppgifter som slås tillbaka av internetleverantören själv.

Det delvis Googleägda RailTel (som har det tillsammans med Indiska staten) säger att man “inte spårar vilka sidor som människor besöker”, och att “dessa ‘uppgifter’ därmed är grundlösa”, skriver Mashable.

RailTel har installerat gratis WiFi i över 50 olika järnvägsstationer, i samband med att man lägger ut en fiberkabel som följer järnvägslinjerna i Indien. Om det skulle visa sig att man spårar användarnas internetvanor så skulle det naturligtvis få negativa följder, även om just porrsurfandet inte riktigt är önskvärt.

Så huruvida detta är sant eller inte får vi kanske inte veta ännu – men att porr är populärt på nätet är kanske inget som överraskar. Dock kan man tänka sig att det också är problematiskt, i synnerhet i ett land som Indien som drabbats av våldsamma sexuella övergrepp, om förövare kan “trigga” sig själva på gratis nätverk i offentliga miljöer. Men är internetspårning i så fall lösningen?

Läs mer: Apple höjer priser för iPhone och iPad i Tyskland för att betala royalty till bland annat porrindustrin