Googles senaste köp ska göra det enklare för YouTubers och företag att hitta varandra

Att stora YouTubers är attraktiva influencers för många företag förvånar säkert ingen. Detta tar sig ofta formen av sponsrade videofilmer – ibland som produkttester, och ibland som något mer diskreta produktplaceringar. Nu vill Google (YouTubes ägare) göra gråzonen mer officiell, något som ska underlättas i och med köpet av Famebit, där marknadsförare och videobloggare ska kunna hitta varandra.

Detta är säkert också ett resultat av många har reagerat på mängden videos där skaparna inte varit tydliga nog med att de fått betalt för positiva recensioner; även sådana aktörer som USA:S handelskommission FTC har exempelvis slagit ner på videonätverket Machinas skumma reklammetoder.

Läs mer: PewDiePie i skandal?

FameBit fungerar helt enkelt så att när en YouTuber fått tillräckligt med följare så kan hen ansöka på FameBit om att få arbeta med företag/varumärken. Därefter presenteras ett urval och videoskaparen får sedan själv kontakta något av företagen och förklara varför man är så bra så att just de ska få bli sponsrade.

“Vår förhoppning är att FameBits demokratiserade marknadsplats ska låta skapare av alla storlekar knyta an till företag”, skriver Google i sitt blogginlägg.

Att på detta sätt få videoskapare och företag att mer öppet hitta varandra är en god lösning för alla parter – YouTubersarna får de pengar de måste ha för att producera bra innehåll (och äta mat) medan företagen får lättare att hitta rätt personer. Alla inblandade slipper dessutom negativ uppmärksamhet, något man nu riskerar ifall de sponsrade videofilmerna uppfattas som oärliga.