Googles nya studie visar att online-video ger högre avkastning än linjär-TV

Under gårdagen presenterade Google en ny studie, där man bland annat visade på att annonsering på det Google-ägda YouTube kunde ge en minst dubbelt så stor avkastning än traditionell TV-annonsering.

I en artikel i Dagens Media säger Googles researchchef Fabian Wrede att svenska annonsörer “på det stora planet underskattar effekten man kan få ut från online-video och framförallt Youtube”. I takt med det föränderliga konsumentbeteendet är det viktigt att kunna förstå de digitala mediernas påverkan, menar han.

Google verkar vara intresserade av att kunna fastställa resultaten av onlineannonsernas påverkan på konsumenter – igår skrev vi på Dagensanalys om hur Youtube ska samarbeta med Oracle kring offline-köp, till exempel.

Läs mer: Google och Oracle ska tillsammans ta reda på hur videoannonser driver offline-köp

Det är också vad Googles nya studie går in för att visa. Med siffror från åtta marknader (inklusive Sverige) kunde man konstatera att Youtube-baserad annonsering gav en högre avkastning i 80 procent av fallen. Att se över sin mediemix,  som Wrede menar annonsörer bör göra, kan också vara viktigt för att nå den ökande mängden (unga) användare som helt frångår traditionellt TV-tittande.

Online-baserad annonsering är alltså – om man får tro Google, förstås – en viktig del i en bred, modern annonskampanj.

(Källa Dagens Media)