Googles nya accelerator ska dra ner på laddningstid – och få dig att avstå reklamblockerare

AMP – Accelerated Mobile Pages – är Googles satsning på att korta laddningstiderna på mobila plattformar, och kommer enligt företaget att lanseras tidigt nästa år. Med kortare laddningstider hoppas man nu konkurrera ut reklamblockerare.

Läs mer: AdBlock Plus: “60 million users worldwide can’t be wrong”

Googles nya initiativ annonserades tidigt i oktober månad, och har sedan dess varit tillgängligt som förhandsgranskning. Då projektet grundar sig på “open-source”, alltså öppen källkod, så involverar den redan ett brett antal företag och utvecklare som arbetar på att snabba upp sidladdningar.

Många erfar redan att reklamblockeringsprogram (Adblock) ger just kortare laddningstider. Men genom detta vill Google – som ju ändå får sägas har ett intresse i att hålla reklamintäkterna höga – göra adblockers onödiga. Många marknadsföringsutvecklare inom och utanför Google som exempelvis OpenX, DoubleClick, och AdSense arbetar med att göra AMP-anpassad reklam för snabbare webbsidor.

Betydande förläggare som The Washington Post, The Guardian och Buzzfeed lär också ha uttryckt ett intresse för AMP, och flera andra mediahus bör tillkomma. Många av dessa ser sig som beroende av reklamintäkter, och detta kan antagligen ses som en naturlig lösning.

Läs mer: Mediehus stämmer annonsblockerare

Google har inte riktigt avslöjat hur, men lovar att AMP inte ska påverka analys-, trafik- eller annonsdata.

Både Apple och Facebook har satsat på liknande lösningar, och detta får alltså ses som Googles svar på detta – och på den framgång som reklamblockerare haft på sistone.