Googles dubbelmoral när det kommer till reklamblockerare

En fjärdedel av alla svenskar har upptäckt att de kan ladda ned ett tillägg från Google som blockerar reklam i sin webbläsare. Men att blockera reklam i appar är inte tillåtet i Googles Play Store. Här avslöjar vi Googles dubbelmoral.

Så varför tillåter Google att du kan ladda ned en reklamblockerare till din webbläsare från Chrome Web Store men inte ifrån Google Play Store som blockerar reklam i appar?

Det handlar om reklam. Google vill nämligen inte förstöra reklamaffären de har hos alla appar som finns i i Play Store. Om Google skulle göra det enkelt att blockera reklam i appar skulle de helt enkelt döda  sin egna appaffär.

Men på desktop är det annorlunda eftersom där har Google inte samma monopol som de har med Android.

I Google Play Store kan du ladda ned webbläsare som har inbyggda reklamblockerare från exempelvis Adblock Plus. Men den blockeraren kommer inte in i apparna som kan fortsätta visa reklam till sina användare.

Googles sidor kan du läsa regeln: “Vi tillåter inte appar som stör, skadar eller på ett otillåtet sätt får åtkomst till användarens enhet, andra enheter eller datorer, servrar, nätverk, programmeringsgränssnitt (API:er) eller tjänster, inklusive men utan begränsning till andra appar på enheten, Googles tjänster eller en auktoriserad operatörs nätverk.” vilket inkluderar “Appar som blockerar eller stör en annan app som visar annonser.”

Dubbelmoral? Jajamän! När apputvecklare får betalt får också Google betalt och Google vill inte att någon bråkar med deras intäktsström. På desktop är det en helt annan affär för Google så där tycker Google att det kvittar. På desktop får publicisterna själva kämpa mot reklamblockerarna och komma på lösningar som betalväggar för att få affärerna att gå ihop.

Med Pi-Hole (https://pi-hole.net/) aktivt i sitt hemmanätverk kan man blockera reklam även i appar. Med tekniskt kunnande kan man även göra det med PiVPN (http://www.pivpn.io/) och då slippa reklam i appar även utanför hemmet. Men detta är ju inget som Google vill att du ska ha koll på.