Googles Cloud Vision API – så kan utvecklare testa en glimt av framtiden

Google har släppt en tjänst som bland annat låter utvecklare enkelt bygga in bildigenkänning i appar. Cloud Vision API inbyggda AI kan nu analysera bildinnehållet, och klassificera enskilda objekt. Den kan också känna igen “stötande” innehåll, eller läsa av dina känslor.

Än så länge är Googles Cloud Vision API bara i betastadiet, men är å andra sidan gratis att testa för mjukvaruutvecklare världen över. Och det kan vara värt en titt.

Till att börja med kan AI’n skilja ut och klassificera ansikten, objekt (båt, bil, osv) och den kan även läsa av ord och meningar. I det sistnämnda fallet kan man hitta stötande ord och fraser, för att effektivisera moderatorers uppgifter.

Läs mer: Brain – den smarta sökmotorn som ska ersätta Google

Cloud Vision kan, likt en robot från den nära framtiden, också läsa av känslor på bilden. Detta, skriver Google, kan i kombination med varumärkesidentifikation bidra till att hålla koll på vad konsumenter känner inför varumärken och logos.

Google är dock inte ensamma när det kommer till smarta API’s – bland annat går man upp mot Microsofts Project Oxford som just nu testas i försöksversioner.

Det kommer vara spännande att se vad denna utveckling kan leda till – även om det bästa (eller sämsta?) vore supersmarta robotar.