Googles Chrome når en miljard användare – men riskerar böter på 60 miljarder kronor

Googles senaste siffror visar enligt dem att man nu har en miljard aktiva användare i såväl den mobila som den desktopbaserade versionen av webbläsaren Chrome. Men samtidigt hotas internetjätten med böter på 60 miljarder kronor av EU-kommissionen, som anser att man missbrukat sin dominerande ställning i mobilvärlden.

Google släpper nu version 50 av Chrome, och annonserar i samband med detta att man sprängt miljardvallen i antalet aktiva användare. Således är man nu på samma nivå som YouTube, Google Maps eller operativsystemet Android – andra dominerande Google-produkter.

Men just dessa Google-produkter riskerar att kosta sökmotorjätten 10 procent av deras globala omsättning – värt 60 miljarder kronor. Varför?

Det är EU-kommissionen som granskat Googles unika ställning när det kommer till mobila operativsystem. Över 80 procent av världsmarknaden tillhör Android – Apple, den största konkurrenten, hamnar på 18 procent.

Det verkar, enligt granskningen, som att Google ställer “orimliga krav” på de tillverkare och operatörer som använder sig av Android, enligt Sveriges Radio.

En del av kraven enligt kommissionen är att man – trots att Android är öppen källkod – tvingar företag att inkludera appar de inte vill ha. Vill man få med en app riskerar man att tvingas ta med två eller tre andra, oavsett vad företaget vill. Google själva hävdar att så inte är fallet, och att företag fritt får välja om de vill ha ett standardpaket eller inte.

I ett blogginlägg skriver de att man tar kommissionens “oro på allvar men vi tror samtidigt att vår affärsmodell håller tillverkarnas kostnader låga och flexibiliteten hög, samtidigt som det ger konsumenterna en kontroll över sina mobila enheter som saknar motstycke.”

Läs mer: Dyrt för Google – kan få betala 77 miljarder för Java i Android

Och visst borde Google själva vara nervösa – så höga böter kan ge en kännbar effekt även för ett så stort företag.