Googles Android TV avslöjad!

I slutet på 2011 gick dåvarande VD för Google Eric Scmidt ut och sa att Google TV kommer att finnas på majoriteten av alla nya TV-apparater under 2012. Det var ett vågad uttalande och en ambitiös målsättning som nu flera år senare fortfarande inte har uppnåtts.

Framgångarna med Chromecast är kanske det närmaste Google har kommit i sammanhanget. Ingen verkar veta exakt hur många enheter som har sålts, men med en aggressiv prissättning och ett väldigt enkel set up har Chromecast haft goda förutsättningar för framgång. Men nu verkar Google ta ett steg längre med vad de kallar för Android TV. Enligt dokument som The Verge har kommit över, kommer Google inom en närliggande framtid att lansera en tjänst som tar helhetsgreppet om underhållningen på din TV. Interfacet avslöjar att Android TV kommer att erbjuda appar för bland annat film, serier, spel och musik.

Det handlar om appar som vi redan idag känner till och använder flitigt. YouTube, Netflix, Google Music och Hangout är några som syns på gränssnittet. Men hur ska Android TV skilja sig från Apple TV och Amazon fire TV? Enligt Google själva är användarupplevelsen unik. Android TV kommer  rekommendera dig innehåll som den vet att du är intresserad av. Med andra ord behöver du nödvändigtvis inte gå in på specifika appar och välja ut innehåll, det ska Android TV göra åt dig. Självklart förväntas stöd för att dela upp konsumtionen av innehåll friktionsfritt mellan din TV, telefon och surfplatta. Andra detaljer som framgår är stöd för notifikationer och röstkommandon.

Än så länge är det väldigt lite känt om hur detta gränssnitt ska skjutas upp på din TV. Kommer Chromecast vara inblandad på något sätt i detta, eller kommer Google introducera helt ny hårdvara för Android TV? Hur kommer användarna interagera med gränssnittet? Med din smartphone, eller en dedikerad fjärrkontroll? Många frågetecken återstår och med tanke på Googles historik av framgångsrika samarbeten med hårdvaruleverantörer kan en och annan överraskning dyka upp.