Google toppar YouGovs globala varumärkesrankning

Google intar förstaplatsen på YouGov BrandIndexs globala imagerankning, som mäter ett varumärkes övergripande ställning. På listan, som domineras av teknikföretag, hamnar sökmotorjätten strax före systerbolaget YouTube och nummer tre på listan, Facebook.
Även andra teknikföretag har bra placeringar på listan. Elektroniktillverkaren Samsung ligger på fjärde plats, meddelandetjänsten WhatsApp hamnar på femte plats och Apples iPhone på sjätte plats, medan e-handelsjätten Amazon finns på plats nummer sju. Tio-i-topplistan avslutas med klassiska, välkända varumärken som Toyota, Adidas och Colgate.

Teknikföretag dominerar inte oväntat denna globala lista. Google, YouTube och Facebook är tillgängliga för alla på de flesta platser runt om i världen. Att ​​Samsung och Apple iPhone finns med på listan är ett tecken på att mobila enheter har blivit fjärrkontroller i vår vardag. Alla varumärken i rankningen tilltalar en bred publik och har stort nyttovärde – oavsett om det handlar om Toyota och Colgate eller WhatsApp och Samsung.

Topp 10 i Sverige

Parallellt med den globala tio-i-topplistan lanserar YouGov även en svensk tio-i-topplista med varumärken.

Volvo har toppat YouGov BrandIndex lista över de varumärken som uppfattats mest positivt i Sverige under många år, men när det handlar om övergripande image får Volvo se sig slaget av två andra svenska varumärken – nämligen IKEA som toppar listan och ICA, på andra plats.
Den svenska listan präglas av flera klassiska varumärken inom hushåll och konsumtion som Yes, Wasabröd, Västerbottensost, Systembolaget och Apoteket. Vinnaren på den globala tio-i-topplistan, Google, hamnar på en sjätteplats på den svenska rankningen, medan den globala däcktillverkaren Michelin intar listans tiondeplats.