Google tar upp kampen med Oculus Rift

Det surras om att Google nu utvecklar ett eget VR-headset som kommer varken behöva dator eller mobil för att fungera. Inte nog med det – chansen finns att headsetet kommer ut redan i år. Kan detta bli den nya stjärnan på VR-himlen?

Virtuell verklighet har verkligen varit på tapeten på sistone, främst med Samsungs Gear VR och Oculus Rift som ledande produkter. Från flera källor kommer nu uppgifter om att Google har något i görningen.

Läs mer: Apple i full fart med att utveckla Virtuell Verklighet

Respektabla Financial Times rapporterade för några dagar sedan om att Google kommer släppa en mobilbaserad konkurrent till Samsung Gear VR – kanske redan i maj.

Enligt WSJ igår så kommer uppgifter om att detta headset kommer använda sig av speciella högpresterande chip och “head-tracking”-teknologi från Movidius. En del av lösningen ska också ligga i externa kameror för att följa huvudrörelserna, enligt WSJ.

Som av en händelse annonserade nyligen Movidius ett samarbete med Google för några veckor sedan, för att enligt dem själva “föra över maskinintelligens till bärbara apparater (devices)”.

Google har under den senaste tiden rört sig kring konsumentrelaterade tillämpningar av VR-teknologi. Google Cardboard är redan ute och Lenovos Project Tango släpps i sommar – båda dessa bygger på system som Google varit med och utvecklat på olika sätt.

Om rykten stämmer kan det alltså röra sig om en batteridriven plattform, som är frikopplad från mobiltelefoner och persondatorer – en något vågad utveckling för Google som ju ändå har handen djupt i mobiltelefonsburken.

Den som väntar får se, och i värsta fall kan det hela bara handla om avancerade prototyper som aldrig får se dagens ljus. Ett tips kan ju vara att hålla ett öga på VR-teknologin i framtiden – det råder i alla fall ingen tvekan om att det blivit något av en trend.