Välkommen till Dagens Analys!

Google tappar söktrafik till Yahoo nu när Firefox bytt sökmotor

Googles tappar söktrafik när Firefox inte uppdaterade sitt avtal med Google och istället valde Yahoo som sökmotor till sin webbläsare. Trots att Firefox bara används av 14 procent av amerikanarna har Google i och med skiftet tappat söktrafik samtidigt som Yahoo ökat.

Sedan Googles blunder med Firefox har Yahoos andel av sökmarknaden vuxit från 8 procent under november till 10 procent idag. Googles trafik har minskat under februari och är nu under 75 procent, vilket är lägsta på åtta år.

För sökjätten Google kan detta vara en början på en negativ trend. Det ryktas nämligen att Apple överväger byta ut Google som sin standardsökmotor i iPhone Safari webbläsare. Det är inte klart vilken webbläsare Apple ska använda istället, oavsett om det blir Yahoo, Bing, eller en egen variant av sökmotor, skulle det innebära en stor förlust för Google. The Wall Street Journal rapporterar att i december stod Apple Safari för mer än hälften av den amerikanska mobiltrafiken.

Under 2012 ersatte Apple Google Maps med en in-house lösning Apple Maps. Programvaran var fruktansvärt dålig och plågades av buggar, men Apple verkar ha lärt sig av sina misstag. Apples VD Tim Cook bad till och med om ursäkt för appen.

Apple kommer inte göra samma misstag och byta ut Google till en annan lösning som inte håller måttet, det misstaget har man redan gjort en gång tidigare.

Samtidigt vill dock Apple integrera all hårdvara och mjukvara med egna lösningar, så räkna med att Apple jobbar för fullt med att försöka utveckla en egen lösning som skall kunna konkurrera med Google.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.