Google tänker konkurrera med Uber

Uber är just nu den tjänst som har förändrat hur vi ser på Taxi idag. Google luktar pengar och har startat ett litet test i Israel för samåkare.

Google är mycket noga i sina pressmeddelanden och intervjuer med press att verkligen understryka att de inte på något sätt vill konkurrera med företag som Uber. Anledningen är annan än att de vill uppröra Uber. Google vill slippa alla problem som Uber haft med skatter, löner och lokala lagar. Bland annat har det pågått stora demonstrationer i Paris där lokala Taxiförare vill stänga ned Uber och faktiskt lyckades.

“RideWith is an experiment in the Tel Aviv area that doesn’t compete with Uber: it’s a platform built to enable local drivers to help each other during busy commute hours,” kommenterar Google om tjänsten.

Googles samåkningstjänst lanserades i måndags genom navigationsappen Waze, som Google köpte år 2013 för en miljard dollar samt appen RideWith för de som inte redan använder Waze.

Apparna parar ihop samåkare som vill ta sig till eller från jobbet. För att slippa problem som Uber har låter apparna bara förare plocka upp passagerare som ska åka samma rutt som föraren och bara högst två gånger per dag. Det är i princip en begränsad Uber förklädd som samåkning.

Samåkare betalar föraren med kreditkort som finns lagrade i appen. Betalningen är bara för bensin och nyttjande av fordon för att återigen inte betraktas som Taxi. Det finns i appen fördefinerade priser så förare och samåkare vet vad färden kostar redan vid beställning. Google tar en procent för varje färd.

Än så länge testar Google tjänsten bara i Tel-Aviv där appen Waze grundades.