Google tänker blockera Flash i Chrome redan under hösten

Flash var en gång ett av de viktigaste programmen för internetutvecklare, och inte minst för annonsörer. Men HTML5 har tagit världen med stormsteg – och nu annonserar techjätten Google att webbläsaren Chrome helt kommer sluta stödja Flash redan i höst – förutom tio utvalda sajter.

Det har onekligen gått undan, och nästan ingen vill längre ha med Flash att göra. Även tillverkaren, Adobe. försöker själv fasa ut Flash i de senaste versionerna av programmen. Man försöker dock att behålla en viss bakåtkompatibilitet, och Adobe vet att Flash kommer att fortsätta vara viktigt för onlinespel ett tag till.

Men bristerna är många, och det handlar främst om säkerhetsbrister – till och med så många som en om dagen rapporterades under föregående år.

När nu Google bestämmer att deras webbläsare, Chrome, inte längre kommer stödja Flash så är det nog den sista spiken i kistan för programmet. Det handlar främst om Flash-annonser, som nu alltså kommer att blockeras av webbläsaren.

Nu finns det undantag – lite konstgjord andning, kan man säga. Om Chrome bedömer att Flash är livsnödvändigt för en sajt (men då menas inte annonser!) så kommer den att fråga om användaren vill tillåta det temporärt. Och för att undvika konstanta promptar på populära sidor som YouTube, Facebook och Twitch så kommer man att vitlista dessa.

Det handlar dock om bara tio sajter, och dessa – som YouTube till exempel – håller redan på att helt gå över till HTML5, som är det överlägset säkrare systemet. Företag kommer förvisso alltid att få möjligheten att använda Flash – för just spel och liknande, får antas.

Andra populära webbläsare, som Safari och Firefox, håller också på att fasa ut Flash  – så om det finns någon marknadsförare därute som fortfarande inte bytt till HTML5, så är det nog verkligen dags nu!

Läs mer: Edge, Chrome och Safari vill nu förinta Flash