Google tänker använda Schema.org för talsökningar

Google har gått ut och sagt att de tänker använda Schema.org för talsökningar i Google Assistant och Google Home. Först ut är nyhetssidor som nu Google prioriterar för talsök med Schema.org.

Om du har en Google Home och du söker “senaste nyheter i Stockholm”, hur vet man att Google väljer just att läsa upp nyheterna från Aftonbladet och inte Expressen. Om Aftonbladet, i vårt exempel, anpassat sin webbsida för Googles talsökningar kommer Google att prioritera just den sidan över Expressen, som i vårt exempel inte anpassat sin sida.

För att anpassa en sida för talsök så måste man utgå från något, annars blir det svårt. Därför har en organisation som heter Schema tagit fram en guide och tagglista för hur man ska märka upp sitt innehåll. Det är nu den listan som Google valt att använda, officiellt, för att identifiera talsökvänliga sidor.

Till en början kommer Google att fokusera talsök till nyhetssidor som använder Schema.org. Men om Google gillar vad som händer, kommer sökmotorn med all säkerhet expandera till fler områden.

“In order to fulfill news queries with results people can count on, we collaborated on a new schema.org structured data specification called speakable for eligible publishers to mark up sections of a news article that are most relevant to be read aloud by the Google Assistant,” skriver Google.

Om du vill lära dig mer om Googles användning av Schema.org ska du klicka här.