Google stärker sin linje kring ad-blockerappar i Google Play

Nu går Google ut med ett förtydligande kring blockeringsappar – inga reklamblockerare som hindrar annonser i andra appar tillåts. Det är dock fortfarande okej att blockera reklam i webbläsare, vilket ju kan tyckas något inkonsekvent.

Nu har det inte riktigt varit okej med reklamblockeringsappar sedan 2013, då Google underströk att appar inte får störa andra appars funktioner – alltså kan inte din ad-blocker störa ut reklamen i en annan app.

Läs mer: Allt du behöver veta om AdBlock

Men enligt Android Police så stärks Googles inställning till sådant som reklamblockerare i den senaste uppdateringen av Policycentret för utvecklare på Google Play – där det nu mer uttryckligen står att appar inte “får inte störa andra appar [eller] annonser”.

Nu säger dock Google att det är helt okej att blockera annonser om det är en inbyggd funktion i själva appen. Vidare är det också helt tillåtet med webbläsar-appar som blockerar annonser – vilket enligt många är just ett sätt att påverka tredjepartsannonser.

Huruvida detta är inkonsekvent, eller rätt logiskt lämnar jag dock till läsaren att uttyda – även om den senaste uppdateringen skulle förtydliga läget, så är det ärligt talat fortfarande något svårtolkat läge.

Ett tips är att hålla koll på policysidan.