Google släpper gratisverktyg för data- och BI-analys

Techsuperjätten Google hettar upp kampen om företagens dataanalyser och BI-data för beslutsstöd. Detta gör man genom att släppa en egen gratistjänst kallad Data Studio. På så sätt hoppas de bräcka konkurrenternas betaltjänster.

Data Studio har funnits sedan tidigare i år, då som en del av det större paketet Google Analytics 360 Suite. Men nyligen annonserade man alltså att man ska släppa en gratisversion på sin blogg.

Det hela ska kanske mest ses som något för den lilla företagaren, och som ett prova-på-erbjudande för den mer omfattande betaltjänsten Data Studio 360.

Men gratisversionen är på intet sätt ofullständigt, och ger kunden möjligheten att göra fem rapporter, fyllda med olika funktioner som ska presentera data och BI på ett tjusigt och förståeligt vis. Grafer, diagram, geografiska och demografiska presentationer baseras på data från Googles egna tjänster som AdWords och andra.

Man ska också kunna integrera verktyget med Bigquery och SQL-databaser.

Svenska Qlik och Microsofts Power BI är några av de större konkurrenterna som man går upp emot, men en gratisversion kan vara rätt sätt att marknadsföra sin produkt  – “den första är alltid gratis”, som det brukar heta. Eller?

Läs mer: Därför har vi inte kommit längre med BI och dataanalys