Google ska börja med nya annonstyper i AMP

AMP är i stort sett Googles svar på Facebooks Instant Articles, och är alltså ett funktion som gör laddningstiderna för artiklar i mobilen kortare. I takt med att användningen av AMP bland utgivarna växer, så ökar också intresset för fler annonser – så nu tänker Google utöka sitt utbud med tre nya annonstyper, inklusive några som kanske inte är så kul för användarna…

Läs mer: Facebook Instant Articles eller Google AMP – Kommer all mobil nyhetskonsumtion gå via Facebook eller Google i framtiden

De tre nya annonstyperna är (och nu får man ursäkta de engelska namnen): Sticky Ads, Flying Carpet Ads och AMP Ads.

AMP Ads är nästan idealiska för mobilen – precis som AMP självt så är de skrivna med samma HTML-kod och addar snabbt och effektivt.

Sticky Ads är de annonser som vi brukar se i nedre eller övre kanten på skärmen, och är kan inte sägas störa scrollandet alltför mycket.

Däremot så kan det hända med annonstypen som kallas Flying Carpet – en annons form som “kidnappar” mobilskärmen ett tag, och ersätter artikeltexten med en annons som man måste scrolla förbi. Många upplever denna annonsform som störande.

879969b8-1380-11e6-914c-7526e061c35d

Det är förståeligt att Google vill locka till sig fler annonsörer med tanke på att AMP hittils ändå är i startstadiet (enligt vissa utgivare står AMP för bara 4 % av läsningarna), och i synnerhet AMP-annonserna kan ju tas emot väl av användarna.

Men att satsa på stora, störande annonser mitt i läsningen (som dessutom riskerar att sakta ner laddningstiden?) kan riskera att fler vänder sig till reklamblockerare. Och det vore väl dumt?

Behöver du hjälp med annonsering på internet? Klicka här.