Google Sheets lanserar Prediktiv Analys

Google Sheets som är Googles variant av Excel har nyligen fått en ganska smart tilläggsfunktion. Med funktionen Smart Autofill kan du fylla i tomma fält med prediktiv analys. Vad Google gör är att den analyserar talen runt de tomma fälten och kan räkna ut vad som ska stå där, med hög sannolikhet. För att åstadkomma detta använder Google sin Prediction API.

Google Prediction API lär sig så mycket den kan om informationen som finns tillgänglig för att skapa datamönster. Summan av all bearbetning blir en modell som används för att förutspå vad som ska stå i de tomma cellerna.

Ett exempel som Google använder är priser för bilar. Låt oss säga att du har priser för bilar och lagt in det i Google Sheets. Men du saknar priser för några bilmärken. Google Prediction API kollar då på alla priser, skapar ett prismönster och genom sin datamodell förutspår de rätta priser för de bilmärken som var utan. Om du nu vill addera ett bilmärke kommer Google Prediction API ge förslag på rätt pris för just det märket.

prediktiv_analys_google

Om du vill testa ska du först surfa till Chrome Webstore och installera tillägget Smart Autofill. Efter det är det dags att spana in en liten guide för hur det hela fungerar innan du kastar dig in i din prediktiva värld.