Google ser bortom kakorna – fokuserar på ditt användarkonto för att spåra dig

Kakor (“cookies”) är inte längre tillräckliga som medel för att spåra användare för riktade annonser. Det blir extra tydligt när Google nu gör som sin stora konkurrent, Facebook, och fokuserar på våra användarkonton istället för att samla information om våra förehavanden – så vart vi än går, så vet Google om det.

Att våra datorer samlar på sig kakor vart än vi surfar är nog de flesta medvetna om då vi ständigt påminns om detta via olika varningstexter när i kommer in på en ny sida. Det är inte heller förvånande att de används i reklamsyften, för riktad reklam.

Men de räcker inte längre till i en värld där alla använder sig av minst två uppkopplade enheter. Därför kommer Google – i samband med sin senaste uppdatering – att börja fokusera på det som faktiskt följer med oss vart än vi går – vårt användarkonto.

De videos vi tittar på (via vårt YouTube-konto), saker vi skriver om i våra mail (via vårt Gmail-konto) eller gör mobilsökningar på (via våra Androidlurar) kommer att samlas ihop till en enda stor “profil”. Denna kommer sedan att användas för riktade reklamkampanjer.

Läs mer: Så ska Google vinna över TV-budgetarna

Fördelen med denna metod är också att man kommer kunna leverera delar av samma kampanj vid olika tidpunkter, anpassat till olika enheter, skriver bland andra TechCrunch.

Detta drag av Google är inte överraskande, och liknar det som Facebook redan gjort inom sitt eget annonsnätverk. Det är heller inte per automatik något vi måste oroa oss för – data ska inte användas mot oss, menar internetjättarna. Men det är också svårt att helt känna sig tillfreds med att alla våra steg registreras allt mer av företagen.