Google satsar stenhårt på mobila webben med AMP

AMP – Accelerated Mobile Pages – är enklare sidor för mobilbaserat surfande. Nu är Google redo att starta sitt omfattande AMP-initiativ, som ska göra nätet snabbare – och få konsumenterna att stanna kvar på webben och alla dess annonser…

Med alltfler användare på mobila plattformar så har även kraven på ett snabbt surfande ökat  –  något som exempelvis kan ses i det ökande användandet av adblockers och att alltfler stannar kvar i apparnas onlinemiljöer.

Med AMP hoppas nu Google förändra mångas medievanor, och få dem att gå ut på nätet igen. AMP är lite som ett lättare HTML. Nästan ickeexisterande Javaskript, kortare laddningstider (bilder laddas först när de är i läsarens bildfönster) och innehåll som hämtas snabbare då det sparas i molntjänster.

Inte nog med det så är AMP så kallat Open Source  – alltså gratis och tillåtet för att alla att ändra i. Utgivarna kommer också att kunna sälja annonser och mäta trafik, med fullt stöd från Google som kommer prioritera AMP-baserade sidor framför “vanliga” vid sökresultat.

Varför gör Google detta? Enkelt – ju fler användare som stannar på nätet, desto fler kommer läsa de sponsrade annonserna som Google tillhandahåller. Därför är det extra tråkigt när konsumenter hellre stannar kvar i apparna, eller installerar annonsblockerare.

Läs mer: Facebook Instant Articles eller Google AMP – Kommer all mobil nyhetskonsumtion gå via Facebook eller Google i framtiden

Och det är populärt. När man började för nio månader sedan med några dussin utgivare som samarbetspartners – nu skryter man med “hundra- eller tusentals”. Många ser framemot möjligheterna att ge konsumenterna en snabbare surfupplevelse, och därmed generera snabbare webbtrafik och intäkter.

Flera utgivare ser denna första period som ett test, och tänker samköra AMP-sidor bredvid standardlösningar.