Google lanserar en chatt-bot som kan bli din nya bästa vän

Vi skrev tidigare på Dagensanalys.se om en kommande chatt-bot från Google. Nu verkar den ha kommit, och den kan bli din bästa vän när du inte har någon att chatta med i Googles nya meddelandetjänst, Allo.

Facebook har ju satsat hårt på chatt-bots, med tusentals nya bottar i utveckling med målet att länka företag och konsumenter på ett enkelt sätt. Google verkar göra det lite annorlunda, och inkorporerar en chatt-bots variant av hjälpmedelstjänsten Google Assistant.

Den som inte har någon vän att chatta med – eller bara undrar något medan man sitter kvar i appen – kan vända sig till den konstant närvarande “vännen” som går under namnet @google.

Man kan fråga den om senaste sportresultatet för ens favoritlag, och @google vet redan vilket lag det är utan att du skriver det. Om man ber om laguppställningen får man den också, redo för skrollande och fler frågor.

Tjänsten visar såklart videos, inbäddade redan i appen snarare än via länkar till YouTube, och man öppnar för tredjepartstjänster – man kan redan nu boka bord via restaurangtjänsten OpenTable.

Den kan också delta i samtal mellan dig och dina vänner, och käckt slänga in förslag kring just matställen baserat på vad du och din vän precis skrev om favoritmat (denna funktion går att stänga av, om man vill ha kvar känslan av privatliv).

Google hoppas också att spelutvecklare ska hitta till @google, som redan under utvecklarkonferensen I/O presenterade ett litet frågespel baserat på emojis.

Det är oklart om @google kommer finnas tillgängligt för Googles befintliga chatt-app, Hangouts. Men nya Allo kommer redan i sommar, då alltså tillsammans med boten som vill bli din nya bästa vän – på Android och iOS.

En fråga som kvarstår – är företagens tilltro till de nya chat-botarna malplacerad? Kommer vi att använda oss av halvsmarta AI-assistenter istället för att googla fram information?

Läs mer: Google lanserar konkurrent till FaceTime