Google kämpar om online-shopparna

Google lanserar nu en ny funktion i sin bildsök för att locka online-shopparna att göra sina sökningar efter nya produkter där istället för på Amazon eller Pinterest.
Nyligen uppmärksammades att hela 55 % av online-shoppare i USA börjar sina sökningar på Amazon, en siffra som bara ett år tidigare var 44 % enligt företaget BloomReach. Detta har fått Google att reagera, eftersom de gärna vill att sökningar ska börja hos dem. Deras nya funktion ämnar därför till att locka tillbaka shopparna till sökjätten, istället för shoppingsajter som Amazon, Pinterest och eBay.
Den nya funktionen kallas ”style ideas” och är initialt fokuserad på modeshopping. Där Googles bildsök vanligtvis ger förslag på liknande produkter, finns det nu även möjlighet att se ditt önskade köp i olika verkliga sammanhang. I Googles förhandsvisning av funktionen är det en handväska från Zara som söks efter, och den syns sedan i bilder på kändisar som bär den specifika väskan tillsammans med en jeansjacka, gråa boots och en pastellrosa hijab.
Syftet är att hjälpa köparna att se hur deras vara ser ut i verkligheten, och vad den matchar med. Redan idag finns liknande funktioner redan på Pinterest. Men Google hoppas att deras initiativ framför allt kan locka tillbaka shopparna från Amazon, som successivt tagit en allt större del av Googles marknadsandelar.
Läs även: Amazon börjar på allvar konkurrera med Google och Facebook
Men som vi redan tidigare skrivit om har Amazon ett stort försprång jämfört med Google, eftersom de vet vad kunderna i slutänden köper. Google har bara inforation om vad kunderna letar efter, men de lämnar sedan sajten för att göra sina inköp. Inte sällan går de till Amazon, som har samlat in flera terrabyte med data kring köpbeteenden och vad som påverkar besluten. Google kommer sannolikt inte sluta kämpa, men frågan är om de har tillräckligt med muskler för att slå Amazon i just denna fråga.