Google gör en Facebook fast appen heter Screenwise

Facebook Research är en app som samlar in data om allt man gör på nätet. Appen används av en panel bestående av internetanvändare i åldrarna 13-35 år. Nu visar det sig att Google har en egen app som gör samma sak. I den här artikeln förklarar vi hur det hela fungerar och varför det är så smart.

Facebook har hamnat i blåsväder pågrund av sin app. Medier påstår att Facebook “spionerar på ungdomar” med sin app. Så är inte fallet. Personerna som ingår i studien är en panel vars insamlingsmetod är en app. För att de är med och delar sin data får de 180 kronor i månaden.

Nu visar det sig att Google gör samma typ av datainsamling fast deras app heter Screenwise.

Läs också: Så här mäter Facebook allt på nätet

Så här beskriver Google appen och datainsamlingen

“When you use devices with the meter installed, data will be shared securely with Google. This includes, for example, the sites you visit, the apps you use, the television shows that play on your television, information about how you use them, device IP address, and cookies.

From the information gathered through the Screenwise Meters, we learn what times of day you browse the internet or watch TV, how long you stay on websites/apps, what types of websites, apps, and TV programs are popular (or not), and how you interact with media when there is more than one screen vying for your attention.”

Så här fungerar det

Som vanligt när man installerar en app måste man godkänna villkoren och med den här appen också att VPN aktiveras. När användaren går online slussas trafiken igenom en server som Google har och där kan man fånga in intressant data och därefter analysera allt som görs online av användarna.

Smart sätt att samla in data

Det finns även andra företag som använder den här tekniken. En av dem är finska bolaget Webmie som jobbar med flera svenska undersökare och en annan heter Verto Analytics (också från Finland) som är verksam främst i USA.

Vi har skrivit en tidigare artikel om Webmie som jobbar med flera svenska företag och intervjuat grundaren Mika Wenell. I den kan du läsa mer om hur det hela fungerar.

Att mäta på det här sättet är en spännande utveckling som ger beställaren otroligt häftiga insikter i hur vi använder internet både på datorn, i plattan och på mobilen. Att kunna förstå hur man använder internet är avgörande för digitala marknadsförare idag. Den här informationen är värd sin vikt i guld och kan användas i en mängd olika situationer. Tänk att exakt kunna se hur konsumenterna använder konkurrentens sajt, eller hur en viss målgrupp söker på Google.