Pär Rahm från Sverige berättade kort om hur det är att leva i vårt avlånga land till den nyfikna publiken. Vi älskar ”fika” och våra ”köttbullar” samt att vi levt i fred sedan 1814. Han berättade om hur duktiga vi är i Sverige och att vi skapat företag som Skype, Spotify, iZettle och Tobii, Mojang och IKEA. Jon Puleston från England, fortsatte berätta om sina upplevelser i Sverige och den positiva effekt Sverige har haft i hans liv. Filmer som Fanny and Alexander (ett fem timmar långt mästerverk) uppmanade han publik att se, han till och med delade ut en DVD av filmen till en lycklig person i publiken.
Efter Pär och Jon klev Stefan Lindegaard från danska företaget 15inno och pratade om innovation och hur företag måste strategiskt anpassa sig för att hantera innovation. Ett exempel är Marrisa Mayer som förbjöd arbete hemifrån. Visst är vi mer produktiva när vi jobbar hemifrån men vi är mer innovativa när vi är på jobbet tillsammans med andra, säger Marissa om sina skäl till förbudet. Yahoo! är ett företag som måste innovera för att överleva mot konkurrenter som MSN, Google och Facebook. Enligt Stefan är det människan vi ska investera i, för det är därifrån vi får innovationer. Att investera i personalen och identifiera innovatörer är nyckeln för företag att driva fram sin produktcykel och ligga steget före konkurrenterna.
Hackers var nästa ämne på agendan på konferensen. Tom Ewing från företaget BrainJuicer i England berättade om hur han “hackar” produkttester och andra undersökningsområden genom att bryta normer i syfe att effektivisera och självklart sälja sitt eget koncept. Intressant vinkling som fångade uppmärksamheten i publiken. Hans härliga personlighet utstrålade “det virriga geniet” och trots hans snabba tal hängde alla med. Tom visade flera exempel på hur olika produkttester visade både roliga och intressanta resultat. Att det står “mer än 2 miljoner människor använder” betyder inte att det är den produkten som konsumenter väljer när du har “gratis koala björn” som konkurrerande erbjudande.
Alexander Wheatley från GMI från England pratade om hans jobb med att analysera över 100.000 öppna svar och de erfarenheter han har med att analysera öppna svar i sina undersökningar. Han berättade om hur han bryter ut orden i svaren och skapar kluster. Därefter använder han Excel för att söka fram de kluster han är intresserad av. För att underlätta arbetet utvecklade han ett system för att ge poäng till ord som intresserade i undersökningen. Alexander summerade sin presentation med att du kan idag använda enkla texthanteringsverktyg för att få ut mycket mer av din data. GMI är också en medsponsor av konferensen.
Joseph Blechman från AOL introducerade det andra passet som hade röda tråden “Online Research Dimensions”. Först ut var en panel om hur man kan jobba med kvalitativa grupper online. Janet Ziffer från Kimberly-Clark i USA och Michael Mabey från SKIM i samma land berättade om verktyg (ex MaxDiff) de använt för att genomföra onlinegrupper samt fördelarna med att ha en öppen dialog med respondenterna. I ett av deras projekt hade de en öppen sida där 120 respondenter från olika länder under 2 veckor skapade 7.800 sidor med intressanta insikter. Janet och Michael visade att studier som involverar flera länder kan hanteras med relativ enkelhet på nätet och visualisera kulturella olikheter och intressanta likheter. De summerade sin presentation med: 5 by 5 reality (5 minuter på en 5 tums skärm), snabba fokusgrupper, hybrid research, video storytelling, fånga händelser just nu, speed to insight, globalt, utmaningar att hantera rationella och emotionella.
Facebook tillsammans med Millward Brown och Lumi pratade om hur världen har förändrats när det kommer till hur vi handlar. Konsumenter går till affärer och shoppingcenter tillsammans med sin mobil. I mobilen har de sina vänner, åsikter, feedback och inspiration när de rör sig mellan butiker och varor. Facebook genomförde en kvalitativ och kvantitativ studie med totalt 536 personer som berättade om sin shoppingupplevelse när de skulle köpa en TV under Black Friday, en mega-rea i USA som är en årliga tradition. Studien avslöjade att inte mycket är nytt. Vi tänker och agerar som tidigare fast nu även med ny teknik. Enligt Facebook är mobilen tillsammans med den sociala aspekten två viktiga nyckelfaktorer när man handlar. Marion Beaufrere som är Audience Researcher på Facebook i England berättade att 66% av konsumenter spenderar mindre än en timme på att göra research innan de går in i affären för att handla.Enligt deras studie använder konsumenter Facebook fyra gånger mer Facebook än någon annan site när de handlar. Konsumenterna är ute efter feedback från vänner (15%), utforska vad andra handlar (39%), komma i kontakt med vänner (29%) och även få underhållning (17%). Enligt Facebook kan de därmed påverka konsumenterna i hela ledet när de handlar, eftersom Facebook är med konsumenten hela tiden i butiken.
Joost Poolman Simons från Ipsos introducerade John Humphrey från Kimberly Clark som pratade om “non cupcake research”. Att inte ge sig in i att fråga konsumenter om deras framtida beteende. Istället fokusera på det som är nu. I deras projekt tog de hjälp av verktyg som mobiler, Google Glas och sociala medier. Joost var en mycket omtyckt talare som berättade om hur de kartlagt förändringen som blivande mödrar går igenom för att hjälpa företaget Kimberly Clark att utveckla sina produkter. När John sa att Joost inte kunde visa sin sista video som tagits med Google Glas utbrast publiken i ett spontant buuuu så Joost fick till slut visa sin video.