Google förändrar återigen bland sökresultaten

Jag kunde för en dryg vecka sedan berätta att Google lanserar en ny shopping-sektion bland sökresultaten. Bara dagar efter att man tillkännagett denna uppdatering, mer specifikt den 22:a januari, kom ytterligare en nyhet. Denna gång relaterat till de så kallade ”featured snippets”.

Vid det här laget är de flesta troligtvis medvetna om vad en featured snippet är. Om du inte är familjär med detta uttryck så är det den benämning som brukar användas för att beskriva de sökresultat som visas högst upp i Google.

Tidigare har företag som synts i en featured snippet även kunnat synas bland de ”vanliga sökresultaten”. Med andra ord har de alltså kunnat synas två gånger på Googles förstasida, vilket har varit mycket åtråvärt för företag som vill öka sin synlighet och driva in mer trafik till sin hemsida.

I samband med uppdateringen den 22:a januari tog man däremot bort denna möjlighet. Med andra ord kan företag som numera syns i en featured snippet inte längre synas bland de vanliga sökresultaten (på den specifika sökningen i fråga). Man kan alltså bara synas en gång på förstasidan.

Många blev upprörda

Denna nyhet togs inte emot väl. Anledningen till detta är för att featured snippets syftar till att ge användarna svar på sin fråga direkt, utan att behöva klicka sig vidare till en webbplats. Något som, åtminstone i praktiken, skulle resultera i de företag som lyckats knipa denna position skulle få färre besökare än tidigare.

Men hur blev det egentligen?

Än så länge är det för tidigt att svara på detta. Data från företaget seoClarity (mellan datumen 10 – 23 januari) visar däremot att det inte skett några större förändringar sedan uppdatering trätt i kraft.

Mark Traphagen, från företaget seoClarity, kommenterar siffrorna i en artikel på Search Engine Journal:

There was no statistically significant difference in organic Google traffic sent to these pages after they lost the duplicate listing on page one, based on an analysis of real traffic data for featured snippet listings across multiple industries.

Hur denna uppdatering påverkar företag och deras organiska trafik från Google återstår att se.

Artikeln är skriven av:

Albin Sandberg
SEO-specialist på AdSight