Google experimenterar med sin sökfunktion – låter företag redigera sökresultat

På flera håll rapporteras det om att Google verkar låta lokala företag redigera sökresultat för att få ut reklam. Troligtvis kommer detta även gälla kändisar i framtiden.

I stort sett handlar det om ett flöde som dyker upp vid en sökning, som beskrivits som en “kortkarusell” – ett bild- och nyhetsflöde integrerad i själva söksidan. Om man klickar i detta Twitter-liknande flöde tas man till en webbsida med företagets alla nyhetsinlägg på Google.

Google sökfunktion reklam flöde
Bildkälla: SearchEngineLand

Detta bildflöde kan alltså redigeras av företag (och senare även kändisar) för att promota sig själva. Det är också intressant att denna funktion ger Googlesökningar en viss social aktivitet, som kan visa sig vara nyttig inte bara inom marknadsföring men även för exempelvis politiker.

Läs mer: Googles Cloud Vision API – så kan utvecklare testa en glimt av framtiden

Faktum är att funktionen på sätt och vis redan har använts av presidentkandidater. Det påstås nämligen att den nya sökfunktionen har något att göra med en ny Googleprodukt (inofficiellt kallad Google Post), ett “experimentellt podium” för amerikanska presidentkandidater – men som enligt Google kommer expandera till “andra prominenta personer”.

Dagensanalys.se har förgäves försökt få fram funktionen på svenska Google, men för tillfället verkar den inte fungera hos oss.