Google delar med sig av sin AI-kod

Har du alltid varit sugen på att se hur AI, artificiell intelligens, ser ut i praktiken? Nu har du din chans när Google delar med sig av källkoden till Tensorflow, motorn i sitt AI-program Deep Learning.

Det kan tyckas som en anomali att just Google, som från början hela tiden hållit ett försprång genom att utveckla och vakta på smartare kod, skulle ge bort sin kronjuvel. Givetvis har internetjätten full koll på vad de gör, något annat var väl inte att vänta.

En anledning till att de inte har delat med sig av källkod i någon större utsträckning tidigare, är att den varit för nära kopplad till andra delar av Googles system för att den skulle kunna brytas loss och delas. När Tensorflow började utvecklas, tänkte programmerarna redan från början på möjligheten att ge bort koden och höll därför systemet fristående från mer affärskritiska lösningar, som exempelvis hårdvaran. Med den öppna källkoden följer givetvis inte heller de massiva mängder data som Google har tillgång till och som är en förutsättning för att de smarta maskinerna ska kunna lära sig att känna igen och kategorisera foton, mänskligt tal etc.

Att dela källkod för AI är något som många Google-utvecklare har med sig i blodet från att tidigare ha jobbat med samma frågor inom universitetsvärlden. Rimligen är det också där de sett hur mycket som kommer tillbaka i form av smarta lösningar från andra utvecklare, en effekt som nu Google gärna vill ta del av.

Läs Wireds analys av uppläggets alla möjligheter här.

Läs WSJ:s analys av varför det här är så bra för Google här.