Google bygger på funktionalitet för IoT genom uppköp

I ett blogginlägg meddelade internetjätten Google att de köper IoT-företaget Xively som tidigare ägdes av LogMein. Uppköpet kommer enligt Google att ge användarna möjlighet att själva bygga IoT-enheter med full funktionalitet från start.

Googles molnlösningar används redan att ett flertal IoT-enheter, eftersom dessa måste lagra och hantera stora datamängder som måste vara lika för alla enheter. För att dessutom garantera säkerhet och löpande uppdateringar är den enklaste lösningen att lagra all data i molnet.

Xively har utvecklat teknologi för att hantera multipla enheter, skicka meddelanden och skapa överblick, något som är kritiskt om du avser bygga en verksamhet kring IoT. I blogginlägget skriver Google att “Våra kunder kommer att dra nytta av Xivelys omfattande uppsättning funktioner och flexibla plattform för enhetshantering, parat med säkerheten och skalbarheten i Google Cloud.”. Tillsammans kommer de nu kunna erbjuda ett mer eller mindre fullskaligt system för att driva en IoT-verksamhet, där såväl hanteringen av alla enheter som analys och maskininlärningsfunktioner finns inbyggda.

Xively har fram tills nu ägts av LogMein, som för bara ett drygt år sedan köpte upp onlinemötesplattformen GoToMeeting. Xively genererade det senaste året en blygsam omsättning på 3 miljoner USD (25 miljoner SEK), och har 45 medarbetare som samtliga kommer att flytta över till Google.

Mot bakgrund av att IoT beräknas växa kraftigt de närmaste åren är det viktigt för Google att bygga ut sin funktionalitet för att fortsätta kunna vara en relevant spelare i det nya området. Analysföretaget Gartner spår att om bara två år kommer det finna över 20 miljarder uppkopplade enheter och dessa kommer kräva såväl övervakning som datahantering och analys. Frågan är dock om någon på allvar kommer kunna konkurrera med Google på det här området?