Google bekämpar fejkade nyheter

Google meddelade nyligen att de utvecklat en ny algoritm som ska bli bättre på att prioritera nyheter från tillförlitliga källor. Fejkade nyheter ska hamna längre ner i sökresultaten.
Det är efter den senaste tidens kritik mot Google att fejkade nyheter hamnat först på sökträffar. Det är detta som deras nya algoritm ska förhindra, och Googles sökchef Ben Gomes avslöjade nyheterna i ett blogginlägg tidigare idag.
Dessutom utökas möjligheterna för användare att rapportera felaktiga och fejkade nyheter, något som ytterligare kommer att öka träffsäkerheten i att hitta och lyfta fram korrekta nyheter.
Problemet med fejkade nyheter har vuxit exponentiellt den senaste tiden, och alternativa fakta har svämmat över internet så till den grad att saker som varit sanna i snart 70 år plötsligt har börjat ifrågasättas. Förhoppningsvis kan de nya initiativen från Google, Wikitribune och andra aktörer stävja utvecklingen och se till att människor får möjlighet att tillgodogöra sig fakta och sanningar, snarare än halvsanningar och lögner.