Gmail erbjuder smarta svar för mobiler

Gmail introducerade redan 2015 funktionen ”smart reply” till Gmail för desktop. Nu kommer funktionen för mobiler, något som kan såväl underlätta kommunikation som spara värdefulla sekunder.
Precis som telefoner erbjuder dig att skicka ett sms med exempelvis texten ”jag är upptagen, ringer dig snart” om du inte kan svara, så har Gmail introducerat liknande funktion för din mail. I din gmail får du sedan 2015 tre svarsalternativ baserat på vad som står i mailet.
Samma funktion kommer nu till telefonen, vilket kan göra att du slipper knappa in ett meddelande medan du är på språng. Med ett enkelt knapptryck kan du nu skicka iväg ett relevant svar, eller lägga några extra sekunder på att redigera det innan det går iväg.
Google har länge experimenterat med att förstå meddelandetext och vad som är ett adekvat svar. Därför är de tre alternativen som du erbjuds ofta ganska nära vad du vanligtvis hade svarat. Givetvis kan du behöva lägga till en del artighetsfraser och så, men kärnbudskapet är redan färdigt.
För många personer kan den nya funktionen spara en hel del frustration och tid, i synnerhet om du försöker transportera dig samtidigt som du skriver ett mail. Det minskar dessutom risken för olyckor eftersom du behöver spendera mindre tid med att titta på telefonen för att svara.
Den nya funktionen håller just nu på att rullas ut för såväl Android som IOs. Däremot kommer den först bara på engelska, och inom kort på spanska. Andra språk ligger senare i pipelinen, men utan något bestämt datum. Sannolikt får vi därför vänta på funktionen här i Sverige. Men vi kan redan nu börja fundera på vad vi ska göra med alla de där extra sekunderna vi kommer att spara.