Välkommen till Dagens Analys!

Global Good på agendan

Passerar man Kungsträdgården på kvällarna ser man en lokal där det nästan alltid är folk. Det ser ofta lite festligt ut, som om alla där inne har kul. So Stockholm och Shenet huserar i lokalen och den hyrs ut till företag och privatpersoner för olika evenemang. Mara Forsén står bakom So Stockholm och Shenet. Jag tittar igenom kalendariet och blir nyfiken på event som kallas Global Good.

Hej Maria. Den 14 september arrangerar Shenet ett event du kallar Global Good. Det låter spännande, vad handlar det om?

Global Good är ett övergripande namn på ett event med tre talare. Det de har gemensamt är inställningen att vi måste arbeta smartare för att lyckas med vårt företagande och samtidigt kunna dela med oss till de som inte har samma förutsättningar. Vi måste också alltid fråga oss om det vi gör verkligen gör någon nytta. Finns det ett behov av ännu en stol, ytterligare ett skåp? Produkterna måste bli smartare, ha fler funktioner, bättre mobilitet och kunna återvinnas.

Eventet är sammansatt som de vanligtvis är på Shenet – flera talare med olika perspektiv som bildar en bra och aktuell helhet som man kan samlas och diskutera kring. Förra eventet handlade om Framtidens arbetsliv. Nästkommande event handlar om framtidens arbetsplats.

Talarna den 14 september är den unga, 25-åriga sociala entreprenören Camilla Brandow som senast framträdde på TED  där hon berättade om sin satsning på förnyelsebar energi i Ghana. Cecilia Falk Myrman är arkitekt och driver bolaget Add:Wise  som erbjuder hållbara, lokalt och fair trade, framtagna produkter där del av vinsten går till behövande. Claudia Rademaker är assistant professor vid Stockholms Universitet, aktuell med rapport kring ”Green fashion” och grön produktion.

Vi har ju läst och hört om socialt entreprenörskap tidigare, ser du att den trenden blir starkare, att fler företag går den vägen?

Den sociala delen blir en naturlig del av det dagliga företagandet, att göra gott alltid finns med, inte bara som tillfälligt projekt.

Ser du någon skillnad mellan generationerna – att yngre företagare håller frågan om ”Global good” högre?

Ja, för den unga generationen är det självklart att vilja skapa avtryck och göra skillnad, att göra något som är större än en själv.

Har du några fler spännande events under hösten som du vill tipsa läsarna om?

Förutom Framtidens Arbetsplats kommer ett seminarium kring Wellness att äga rum, bla med bokaktuella Annette Lefterow, Yoga queen, och Frida Boisen. Preliminärt datum för Wellness är 12 oktober.

Är man medlem i Shenet så får man gå på alla event gratis, annars kostar det 100 SEK per tillfälle. Vill du bli medlem, gå in på Shenets webb.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.