Glasögon från Tobii tar undersökningar till en ny nivå

Tobii’s nyaste teknologiska verktyg, Tobii Glasses 2, riktar sig mot forskare som vill ta sin undersökning till en ny nivå.

Glasögonen använder sig av en avancerad teknologi som gör det möjligt för forskare att se vad du ser. Två kameror följer bärarens öga, vilket betyder att även den minsta rörelsen kan bli observerad.

Vad läser vi först på en etikett när vi handlar mat? Vad är det Usain Bolt fokuserar på vid början, under och slutet av ett lopp? Dessa frågor kan svaras av personerna själva som är inblandade men ibland kan ögat registrera något så snabbt att vi inte själva märker det, förklarar Tobii.

Tobii Glasses 2 är en uppdaterad version av deras första version. Uppdateringarna som Tobii har infört till dessa glasögon är att forskare kan nu se på ögonens rörelse direkt från en skärm och kan alltså bli observerad samtidigt som rörelserna inträffar. Glasögonen har också uppdaterad mjukvara samt väger mindre än de förra.

Alla dessa uppdateringar kommer dock till ett pris, ett pris som t.o.m får Rayband att framstå som billigt. Cirka 90 000 sek kostar det billigaste paret, det dyraste kan kosta så mycket som 200 000 sek. Ett väldigt högt pris om man jämför med Google’s glasögon som kostar så lite som 10 000 sek.

Glasögonen är riktade mot företag och inte privatpersoner, förklarar Tobii. Priset är alltså kanske inte så farligt som man kan tro.

Är detta framtiden för företag? Skulle du vilja veta vad du och andra “egentligen” ser?