Gästkrönika: Här är trenderna som utvecklar tv- och videomarknaden

Utvecklingen inom tv-och videomarknaden går idag så pass fort att processerna för hur vi arbetar med video kommer att se helt annorlunda ut inom bara några år. I den här artikeln ger, David Mühle på Ooyala tips på trender som svenska tv- och produktionsbolag bör ha koll på om du vill lyckas med video.
1. Annonsering i livesändningar boostar försäljningen
Förra året lanserade Facebook sin Live-tjänst och Twitter började livesända NFL-matcher. I år kommer den amerikanska VOD-tjänsten Hulu att lansera sitt live-alternativ. Live är hett och det finns stora möjligheter för publicister och tv-bolag att få fler tittare, speciellt inom nyheter och sport. Publicisterna måste dock förstå att det kommer att ta tid att komma fram till den ‘magiska formeln’ som gör att de börjar tjäna pengar på live. Formeln måste ta hänsyn till hur man visar annonser och samtidigt behåller tittarupplevelsen. Viktiga nyckelord för alla som blickar mot live är “engagemang” och “socialt”. Facebook är en av de aktörer man bör ha koll på då de leder med exempel om hur man skapar engagemang med sina tittare i sociala kanaler.
I år sätter vi en ny standard för hur man tjänar pengar på livesändningar, får fler lojala och engagerade tittare samt individanpassar konsumentupplevelsen.
2. Satsa mer pengar på egenproducerat innehåll
I takt med ökat krav på nytt innehåll kommer streamingtjänsterna behöva investera ännu mer. Bara i år kommer Netflix investera över en miljard dollar i eget innehåll. Även Amazon kommer öka produktionen för att kunna möta efterfrågan från marknaden. Investeringarna från de internationella jättarna kommer i sin tur öka trycket på lokala aktörer att göra likadant och kopiera konceptet, vilket kommer resultera i högre kostnader.
I år kommer vi att prata om produktionskostnader, processer och hur vi skapar effektivare innehåll.
3. Innovationstakten ökar så det gäller att hänga med
Under närmaste tiden kommer innovationstakten i branschen öka markant. Trots denna positiva trend varnar experter att det ökade utbudet av streamingtjänster kan leda till en mättnad. Men vi anser att marknaden inte riktigt är där ännu. Trots Netflix framgångar kommer konsumenterna fortsätta experimentera med olika tjänster för att hitta det som passar dem. Det finns med andra ord utrymme för nya tjänster att agera disruptivt.
Med största sannolikhet är det redan etablerade företag som försöker slå sig in på marknaden för att nå ut till nya kunder genom SVOD- och AVOD-tjänster. Ett exempel är Spotify som byggt upp en stor kundbas med sin musikstreamingtjänst, och planerar redan i år att satsa på video med minst tolv serier.
Visst vore det kul om en aktör kunde lansera en heltäckande streamingtjänst där man kan ta del av äldre klassiker som Rocky och Götakanal.
4. Anpassa plattformen efter din publik
Innehållsleverantörer har under flera år satsat på distribution till olika enheter via sina egna plattformar. Sociala plattformar som Facebook och Youtube har dock visat sig vara allt viktigare för att få ut innehållet, eftersom publiken till stor del befinner sig där.
Utvecklingen betyder inte att innehållsleverantörerna nu ska tvingas publicera allt sitt innehåll på icke-ägda sociala plattformar. En hybridstrategi är att föredra, där stor vikt fortfarande läggs på den egna plattformen som kan samla in avgörande förstapartsdata från tittarna. Datan kan sedan omvandlas till viktiga insikter om hur innehållet konsumeras. Dessa Insikter behövs när man vill planera för framtida innehåll och optimera sin affär.
För att lyckas med video bör man satsa på samarbeten med sociala plattformar samt öka investeringarna i anpassat innehåll.
5. Nya logistiklösningar och automatisering
Under förra året ökade behovet av att skapa flera versioner av samma innehåll – videoklipp, highlights, reklambudskap och anpassningar för global distribution. Bakom efterfrågan är den digitala boomen som lett till att innehållsleverantörer numera måste leverera till ännu fler enheter och plattformar. För att möjliggöra detta krävs det att företag anpassar sin produktion.
Vi behöver använda logistiklösningar som automatiserar framtagandet av de nu hundratals klipp som efterfrågas, eftersom en manuell hantering är omöjlig.
6. Analytics är ett måste som underlättar
Videoanalys kommer att växa och handla om att mäta reaktioner i realtid för att kunna göra ändringar av innehåll och annonser baserat på bland annat engagemangsnivåer.
Analys av tittarens engagemang kommer i ännu större utsträckning än tidigare styra produktion av serier, filmer och nyheter. Tidskodad metadata kan hjälpa tv-skribenter, producenter och regissörer att spåra kommentarer på sociala medier till en exakt tidpunkt eller händelse under en sändning. Publikens reaktioner kan därefter användas för att påverka framtida utbud.