Gartners 10 viktigaste it-trender för 2018

Gartner ger varje år ut en trendspaning av vad som kommer vara viktigast under det kommande året. Deras trendspaning brukar ofta träffa mycket nära, om inte mitt i, målet. Så om du vill hänga med nästa år är det detta du ska ha koll på.

 1. AI-bas
  Att AI är stort borde inget ha missat. Nu menar Gartner att AI kommer att utvecklas som en bas i företag och användas för såväl beslutsfattande som förändrade och förbättrade affärsmodeller och ageranden.
 2. Smartare appar med AI
  Inte bara företagens affärssystem kommer stärkas upp med AI, utan så gott som alla applikationer kommer att stärkas upp med AI-kapacitet för att kunna leverera bättre service och data.
 3. Smarta enheter
  Vi har smarta telefoner och assistenter, och den trenden kommer bara att fortsätta. Bilar, robotar, vitvaror, klockor, massor av produkter kommer att utrustas med teknik för att kunna interagera med omgivningen på ett smart sätt.
 4. Digitala tvillingar
  En digital tvilling är en digital representation av ett fysiskt objekt. Detta kommer göra det möjligt att digitalt skapa planeringsunderlag och visualisera olika typer av projekt utan att bygga skalenliga fysiska modeller.
 5. Edge Computing
  Att genomföra beräkningar ”nära kanten”, det vill säga precis där datainsamligen sker, kommer att bli allt vanligare. Att göra beräkningar i realtid och kunna agera omedelbart kommer bli en framgångsfaktor för många företag. Detta kan med fördel kombineras med olika molnlösningar för att exempelvis förbättra prestationen hos en digital assistent.
 6. Digital konversation
  Vi ser allt mer av ”smarta interaktioner” mellan människor och maskiner. Chatbots är bara början, då dessa AI-system kommer att stärkas upp och ännu bättre förstå normalt tal och kan begära ytterligare information för att kunna ge de svar användaren efterfrågar.
 7. Upplevelser
  Vi ser det mycket i nöjesbranschen, men inom kort kommer AR, VR och andra typer av uppslukande upplevelser att få användningsområden även i affärssammanhang.
 8. Blockchains
  Allt fler börjar se kraften och säkerheten i att använda blockchains. Det kommer utvecklas till en plattform för att digitalisera bland annat myndigheter och andra typer av kritiska system på ett säkert sätt.
 9. Agera på enskilda händelser
  Med snabbare databaser, mer data som kan analyseras i realtid och säkra transaktioner genom blockchains kan företag agera momentant på enskilda händelser. Detta kräver dock en annan typ av ledarskap som kan och vill ta till vara kraften i ett mer autonomt affärssystem.
 10. Säkerhetsutveckling
  När allt går snabbare kommer även säkerhetshoten att öka. Därför behöver företagens it-avdelning samarbeta tätt med driftspersonal, utvecklare och andra experter för att se till att såväl företagets som kundernas uppgifter är skyddade.