Gartner i blåsväder med sina “favoriserande rapporter”

Gartner som publicerar rapporter där de lyfter fram olika verktyg och system har blivit stämda av företaget NetScout Systems som anser att Gartners rapporter favoriserar de företag som också köper Gartners rapporter. Gartner har svarat på stämningen med att den är “completely without merit”.

En av de rapporterna flera av oss läser är den om analysverktyg som lyfter in olika verktyg i en Magic Quadrant för bedömning. År 2014 blev Tableau utnämnd till ledare inom Business Intelligence & Analytics.  Sjävklart ser Tableau utmärkelsen som ett ypperligt tillfälle att stolt visa upp den på sin hemsida för att bevisa för kunder och prospekts att de är minsann bäst. Det hela påminner mycket om Lonely Planets och Tripadvisors utmärkelser som man ofta ser i hotellreceptioner världen över.

gartner-mq-2014_stor
NetScout blev sura då de inte hamnade i topp och anser att Gartners rapport har förstört deras rykte och att de därmed förlorat potentiella kunder. Vi får se om stämningen blir lyckad eller inte.

Gartner SVP Andrew Spender  kommenterar stämningen med “we do consider this complaint to be completely without merit and intend to defend ourselves vigorously against the allegations. We stand by the processes we use in creating our Magic Quadrants and remain committed to providing our clients with independent research and advice about the products and services that we cover and upon which they have relied for decades.”